Lovitura zilei pentru șoferii români, cresc amenzile de circulație. Valoarea punctului de amendă de la 1 ianuarie, s-a schimbat Codul Rutier
Deși puterea de cumpărare a românilor s-a diminuat în ultimii ani, iar perspectivele unei crize economice pare mai evidente ca niciodată, 2024 vine și cu o creștere a amenzilor de circulație.
Anul viitor va veni cu un nou mod de calcul pentru punctul de amendă care se află la baza tuturor sancțiunilor de circulație din țara noastră. După cum se arată într-un nou proiect de ordonanță de urgență cu măsuri fiscal bugetare, punctul de amendă va avea o valoare de 5% din salariul minim brut pe țară. Dacă subiectul îți este străin, în prezent, un punct de amendă are o valoare de 145 de lei, după ce a fost înghețat din 2017 și până în prezent. Conform vechii legislații, trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut, dar nu s-a respectat acea prevedere și s-a optat în fiecare an pentru înghețare.
Valoarea noului punct de amendă, confirmată oficial
În conformitate cu noul OUG și având în vedere majorarea salariului minim, în 2024, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei, raportat la un venit brut actual de 3.300 de lei în prezent. Dacă se va materializa majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei la mijlocul anului viitor, punctul de amendă va sări la 185 de lei.
„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență citat de Digi24.ro.
Amenzile de circulație cresc cu 14% în 2024
Printr-un calcul simplu, valoarea amenzilor de circulație va crește cu aproximativ 14% anul viitor, după aproximativ șapte ani în care valoarea punctului de amendă a fost plafonată de guvern prin ordonanțe succesive. De la 145 de lei, va sări inevitabil la 165 de lei, cu posibilitatea unei alte majorări la jumătatea anului viitor până la 185 de lei.
Ca referință, în funcție de tipul abaterilor din Codul Rutier înregistrate, șoferii plătesc contravenții cu următoarele valori:
- clasa I: două sau trei puncte-amendă;
- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă;
- clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
- clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice.